Než si ukrojíš chleba
Kdo si chce pochutnat na čerstvém chlebu – zajde do pekárny nebo samoobsluhy. Že to tak nebylo vždycky, to jsme se dozvěděli od lektorů ekologického centra Ostrůvek ve Velké Meziříčí.
Lektorka nejprve dětem dala kousek chleba ochutnat – děti možná poprvé v životě opravdu zkoumaly chuť něčeho tak obyčejného. Zjistily, že chleba má opravdu čtyři chutě, a proto se nikdy nepřejí.
Bylo zajímavé sledovat, kolik činností se vystřídalo, než si lidé mohli zakrojit do bochníku! Kolik práce bylo s přípravou pole, sečením, mlácením, mletím mouky. Teprve teď se mohlo začít s přípravou chleba. Proto si ho lidé vážili. Hospodyně ho pekly na celý týden. I dnes šikovné maminky mohu chleba doma upéci. Nebo placky tak, jak si to vyzkoušely děti. Byly křupavé a voňavé.
Překvapilo nás, jak po chvíli práce děti třídily obilná zrna pšenice, ovsa, ječmene i žita. S pomocí dokázaly přiřadit i výrobky, které se z jednotlivých druhů obilí vyrábí. K tomu nám pomohla i pohádka o nevděčném kuchaři, kterému nevoněla hlína z pole na bramborách. Pohádka hravou formou pomohla dětem pochopit, že mnoho věcí má svůj počátek v půdě. Proto je dobré se o ni starat.
Druháci už dobře vědí, kde se bere chleba a spoustu jiných věcí.
A supermarket to opravdu není!
PS: Cestou v autobuse pro dospěláky (lince) se děti radovaly, že se vůbec neučily. Učily se dnes dost. Kromě vědomostí o obilí a chlebu se naučily krmit meziříčské kachny.
Náhledy fotografií ze složky Než si ukrojíš chleba