Zdravá pětka
Zdravá pětka
Výborný pořad o zdravé výživě, ve kterém se i paní učitelka dozvěděla kdeco nového. Například to, že 70% čokoláda vlastně není cukrovinka, ale díky vysokému podílu kakaa je vlastně potravinou rostlinného původu (a kromě toho je i zdravá).
Ale popořádku:
- děti se velmi aktivně podílely na průběhu téměř dvouhodinové přednášky
- velmi přístupnou formou si zopakovaly a ujasnily, jak vypadá potravinová pyramida a jak si správně poskládat jídelníček
- společně jsme se učili, jak se při výběru potravin přemýšlet a jak se nenechat ošálit reklamou (reKLAMa)
-
že důležitá je vyvážená strava:
- Pro naše zdraví jsou velmi důležité bílkoviny (maso, netučné mléčné výrobky, luštěniny), v omezeném množství sacharidy (všechny potraviny, které obsahují škroby a cukry – pečivo, těstoviny, rýže, brambory, sladkosti, sladké ovoce) a nejméně živočišné tuky (tučné vepřové maso, sádlo, máslo, tučné sýry). Živočišné tuky můžeme nahradit rostlinnými – slunečnicovým olejem, olivovým olejem).
- Náš den se neobejde bez pěti porcí zeleniny a ovoce, přičemž zelenina by měla převládat, protože obsahuje méně sacharidů a tedy je energeticky méně náročná. Ubude nám starost o to, zda máme dostatek vitamínů a minerálních látek.
- Lépe je jíst pravidelně v malých dávkách, nejlépe 5krát denně
- Potraviny z bílé mouky nahradíme celozrnnými a tučné mléčné výrobky zakysanými nízkotučnými. Přednost dáme bílým libovým masům před tučnými červenými. Zařadíme do jídelníčku také ryby (nejlépe 2krát týdně).
- Sladkosti, slané pochutiny a uzeniny přinášejí pouze kalorie navíc a žádný užitek, budeme je mít na talíři co nejméně.
- a že si o tom všem můžeme číst i hrát na www.zdrava5.cz
TAK SE TAM MRKNĚTE!
Náhledy fotografií ze složky Zdravá pětka